tiistai 14. huhtikuuta 2015

Joulunaikaa Staralla, osa 1

Aloitin joulutyöni Staralla, kukkasitomossa, jo heti marraskuun alussa, jotta ehtisin tottua Staran meininkeihin ja tapoihin, olihan kyseessä Suomen suurin työnantaja ja rattaat sen mukaiset. Kaikella oli paikkansa ja aikansa, kahvit juotiin kahviaikaan ja lounas syötiin lounasaikaan. Pienessä yrityksessä, kukkakaupassa, kahvitellaan ja syödään milloin sattuu ehtimään.

Ennen joulua oli paljon oppimista ja tekemistä. Käytiin läpi sitomon viikkorutiinit: ajoreitit, viikkosidonnat, paikat ja asiakkaat...päässä pyöri. Minusta leivottiin nopeasti staralainen. Kaikille kuului oma puhelin, työkengät ja työvaatteet. Kävin myös Staran oman "autokoulun", joten nykyään saan ajaa Staran autoja. Yhteishenki oli hyvä ja stadilainen.
Ensimmäinen duunini oli tehdä Kaupungintalon parvekkeelle 9 mäntypallon puolikasta. Neljä pientä, 50 cm halkaisijaltaan, ja viisi isoa, 80 cm, halkaisijaltaan. Homma alkoi asiakaskäynnillä, jolloin mittaisin paikat ja suunnittelin puolipallojen kiinnityksen. Sen jälkeen arvioin materiaalimenekin: tilasimme yhden rullakon männynoksia.



Ensin liimasin kuivakukkatiiliä toisiinsa kuumaliimalla ,jonka jälkeen vielä työnsin/vasaroin kukkakeppejä rakennelman lävitse. Muotoilin pallonpuolikkaat sapluunaa apuna käyttäen. Olin tehnyt pahvista sapluunat, jotka olivat 50cm ja 80cm halkaisijoiltaan. Korkeus 50cm sapluunassa oli 25 cm ja 80cm 40cm. Näin sain muotoiltua pallonpuolikkaat.
Seuraavaksi leikkasin mäntyä sopivan pituisiksi paloiksi/oksiksi (n. 20 cm) ja niputin aina 3-5 palaa yhteen nippuun. Nipun sidoin rautalangalla ja rautalangoista muodostui ns.haarukka, jonka sitten pystyin työntämään sieneen. Nippujen käyttäminen havupallojen teossa on nopeaa, pallosta saa tuuheamman ja kauniimman näköisen. Havut tulevat myös käytettyä taloudellisemmin. Haarukkalangat pysyvät paremmin kuivasienessä kuin yksittäinen oksa.
Koska olin valmistanut  sienipohjan kunnolla ja huolellisesti, ja mäntyniput olivat tasakokoisia, puolipallo muodostui kuin aivan itsekseen. Suljin jokaisen työn omaan muoviinsa ja laitoin odottamaan kylmiöön kiinnityspäivää.
Mäntypallonpuolikkaista oli tarkoitus tehdä tukevia ja tiiviitä, koska niiden päälle aseteltiin vielä valoverkko ja niiden oli tarkoitus pitää muotonsa vielä verkon allakin. Kaupungintalon parveke on myös erittäin tuulinen paikka, onhan se paraatipaikalla merenrannalla.
Kun olin saanut mäntytyöt valmiiksi noin kolmen päivän päästä, kädet olivat samaan aikaan aivan tunnottomat ja kipeät?!? Tiesi tehneensä töitä!
Loppuviikosta lähdimme kiinnittämään pallonpuolikkaita. Onneksi Staralla on hyvä kuljetuskalusto, koska ihan pieneen autoon ei yhdeksän havupallon puolikasta mahdu. Mukani oli myös kaksi miestä kanto ja kiinnitysapuna..
Neljä pienempää mäntypalloa kiinnitin parvekkeen reunalle, jossa on neljä kiinteää metalliruukkua. Työnsin ruukun pohjalle yhden kuivasienen tiukkaan ja siihen upotin kolme pitkää kukkakeppiä. Pallonpuolikas laskettiin kukkakeppien päälle. Lisäksi sidoin mäntypallon puolikkaan vielä ruukun jalkaan kiinni.
Isommat mäntytyöt sijoitettiin parvekkeen sisäpuolelle, tavallaan lattialle, laakeisiin mattaharmaisiin ruukkuihin. Nämä näkyvät yleisölle ainoastaan TV-lähetysten kautta, pienemmät näkyvät Pohjoisesplanadille ja Kauppatorille. Lattiaruukkujen pohjalle laitettiin kivenmurikoita painoa antamaan, jotta tuuli ei riepottelisi niitä. Työt kiinnitettiin vielä rautalankasidoksilla ruukkuihin. Tarkistin, että havut ovat edelleen kiinni kuljetuksen ja kiinnityksen jäljiltä, ja viimeistelin joitakin kohtia irto-oksilla, joita olin ottanut mukaani.
Lopuksi siivosimme jälkemme ja katsoimme, että kaikki on symmetrisesti paikallaan.


Tämä siis ensimmäisen staraviikon aikaansaannos. Käsityötä, Voila!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti